Jakub Suwiński z Leszna zajął 2. miejsce w mazowieckim finale konkursu „Smak ekologicznej żywności”

4 godzin temu

Duży sukces odniósł Jakub Suwiński, uczeń Szkoły Podstawowej im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie (gm. Przasnysz), który zajął drugie miejsce w finale wojewódzkiego konkursu wiedzy „Smak ekologicznej żywności”.

Finał odbył się w czwartek, 5 czerwca, w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Konkurs był organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego i skupiał się na tematyce rolnictwa ekologicznego, produktów ekologicznych oraz pszczelarstwa.

– Celem konkursu było podniesienie świadomości ekologicznej, popularyzacja zdrowej i nisko przetworzonej żywności oraz rozwijanie wiedzy o roli pszczół i dzikich zapylaczy w przyrodzie – informuje Samorząd Województwa Mazowieckiego.

W rywalizacji udział wzięli uczniowie z całego Mazowsza, w tym reprezentanci szkół z powiatu przasnyskiego. Uczestnicy musieli zmierzyć się z testem składającym się z 20 pytań jednokrotnego wyboru, 10 pytań wielokrotnego wyboru oraz krzyżówki.

Jakub wykazał się dużą wiedzą i umiejętnościami, co pozwoliło mu uplasować się na drugim miejscu w całym województwie.

Idź do oryginalnego materiału