Studentka Politechniki Łódzkiej nagrodzona za innowacyjne rozwiązania w gospodarce obiegu zamkniętego

1 dzień temu
Czas1 min

Karina Skura, studentka kierunku biogospodarka zrównoważona na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Studenci w VIII edycji konkursu Stena Circular Economy Award. Jury doceniło jej pracę inżynierską poświęconą wykorzystaniu odpadów pofermentacyjnych z jagody kamczackiej do produkcji kosmetyków i suplementów diety.

Nagrodzona praca stanowi praktyczny przykład wdrażania koncepcji gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ), która zakłada maksymalne wykorzystanie odpadów jako surowców w nowych procesach produkcyjnych. Projekt zrealizowany pod opieką dr inż. Ilony Motyl dowodzi, iż odpady z przemysłu spożywczego mogą zostać przekształcone w wartościowe produkty dla innych branż.

Jestem ogromnie wdzięczna za to wyróżnienie. To dla mnie potwierdzenie, iż łączenie nauki z troską o środowisko ma realny sens i może inspirować do tworzenia zrównoważonych rozwiązań. Pracę realizowałam pod opieką dr inż. Ilony Motyl, której bardzo dziękuję za wsparcie, wiedzę i motywację na każdym etapie” – podkreśliła laureatka konkursu.

Tegoroczna edycja Stena Circular Economy Award cieszyła się rekordowym zainteresowaniem – zgłoszono aż 80 projektów, spośród których jury przyznało cztery nagrody w kategoriach: firmy, start-upy oraz studenci.

Warto zaznaczyć, iż Karina Skura to wielokrotnie nagradzana studentka – jest laureatką programu dla szczególnie uzdolnionych studentów PŁ „E2Top”, konkursu o stypendium Marszałka Województwa Łódzkiego oraz konkursu „Student roku” na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Nagrodzony projekt wpisuje się w szerszy trend wykorzystania biotechnologii w tworzeniu zrównoważonych rozwiązań dla przemysłu. Gospodarka obiegu zamkniętego staje się kluczowym elementem transformacji w kierunku bardziej zrównoważonego modelu produkcji i konsumpcji. Prace badawcze realizowane na uczelniach technicznych, takie jak projekt Kariny Skury, stanowią istotny pomost między nauką a przemysłem, przyczyniając się do rozwoju innowacyjnych technologii minimalizujących negatywny wpływ na środowisko przy jednoczesnym tworzeniu nowej wartości ekonomicznej. Wykorzystanie odpadów pofermentacyjnych jako surowca do produkcji kosmetyków i suplementów diety pokazuje potencjał biorafinerii jako strategicznego elementu zielonej transformacji gospodarczej.

Idź do oryginalnego materiału