"Ultra przetworzona żywność związana ze zmianami w mózgu, które prowadzą do przejadania się"

grazynarebeca.blogspot.com 9 godzin temu

Autor: Tyler Durden

wtorek, lip 01, 2025 - 02:55

Autor: George Citroner za pośrednictwem The Epoch Times (podkreślenie nasze),

Ultra-przetworzona żywność (UPF) może dosłownie przeprogramowywać mózg, aby zmusić cię do przejadania się, zgodnie z badaniami, które przeanalizowały skany mózgu prawie 30 000 dorosłych w średnim wieku i wykazały zmiany strukturalne w regionach, które kontrolują głód i apetyt na jedzenie.

beauty-box/Shutterstock

"Przedstawiamy dowody na to, iż spożywanie UPF zwiększa kilka składników odżywczych i metabolicznych markerów choroby i jest związane ze zmianami strukturalnymi mózgu w obszarach, które regulują zachowania żywieniowe" – napisali autorzy badania.

Zidentyfikowano najważniejsze zmiany w mózgu



Badanie, opublikowane niedawno w Nature, wykazało, iż ludzie, którzy spożywali więcej UPF, wykazywali mierzalne różnice w obszarach mózgu zaangażowanych w zachowanie żywieniowe, emocje i motywację.

Wyższe spożycie UPF wiązało się ze zwiększoną grubością obustronnej bocznej kory potylicznej - regionu mózgu kluczowego dla rozpoznawania obiektów wzrokowych i przetwarzania kształtów. Odkrycie to sugeruje zmiany w sposobie, w jaki mózg przetwarza wizualne sygnały żywieniowe.

"Nasze odkrycia wskazują, iż wysokie spożycie wysoko przetworzonej żywności wiąże się ze zmianami strukturalnymi w regionach mózgu regulujących zachowania żywieniowe, takich jak podwzgórze, ciało migdałowate i prawe jądro półleżące. Może to prowadzić do cyklu przejadania się" – powiedział w oświadczeniu prasowym Arsène Kanyamibwa, pierwszy autor badania i doktorant na Uniwersytecie w Helsinkach.

Badanie ujawniło również potencjalny mechanizm biologiczny stojący za tymi zmianami w mózgu. Naukowcy odkryli, iż zwiększone spożycie UPF wiązało się z wyższym poziomem ogólnoustrojowego stanu zapalnego i ryzykownymi markerami metabolicznymi we krwi, w tym białkiem C-reaktywnym (CRP), wskaźnikiem stanu zapalnego; triglicerydy; i hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Wysoki poziom CRP, trójglicerydów i HbA1c jest często uważany za wskaźnik potencjalnych problemów zdrowotnych.

Niezaskakujące wyniki, mówi ekspert


Wyniki "nie zaskakują mnie ani trochę" – powiedział dr Joseph Mercola, certyfikowany lekarz rodzinny i autor książki "Your Guide to Cellular Health", który nie był zaangażowany w badanie.

Wskazał na wcześniejsze badania pokazujące, iż zaledwie pięć dni jedzenia wysoko przetworzonej żywności może "spowodować zwarcie" sygnalizacji insulinowej w mózgu. Ma to znaczenie, ponieważ insulina to nie tylko hormon cukru we krwi. "To dosłownie usługa dostawcza, która transportuje glukozę, preferowane paliwo komórek, do miejsca, w którym jest najbardziej potrzebna - do mózgu".

Mózg potrzebuje insuliny jako energii – zużywa 20 procent energii ciała, mimo iż stanowi zaledwie 2 procent jego wagi – więc kiedy insulina nie może wykonać swojej pracy, ośrodki kontroli apetytu w mózgu działają na oparach.

UPF są zaprojektowane tak, aby były "hipersmaczne" z kombinacjami cukru, tłuszczu i soli, które gwałtownie stymulują szlaki nagrody napędzane dopaminą, zachęcając do wielokrotnego spożywania.

Mercola dodała, iż to załamanie rujnuje naszą zdolność do czucia się pełnym, ograniczania apetytu i podejmowania solidnych decyzji żywieniowych. "Co więcej, ultra przetworzona żywność uruchamia szlaki dopaminy, podobnie jak uzależniające narkotyki, tworząc silne sygnały "jedz więcej".

Bezpośrednie efekty dla mózgu



Naukowcy zauważyli, iż UPF, które zawierają chemicznie modyfikowane składniki i dodatki, takie jak emulgatory, mogą zmieniać mózg poprzez szlaki niezależne od otyłości. Emulgatory mogą wpływać na mózg poprzez zakłócanie neuroprzekaźników, wywoływanie zapalenia nerwów i zmienianie mikrobioty jelitowej.

W badaniu kontrolowano takie czynniki, jak zawartość składników odżywczych, status społeczno-ekonomiczny, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu.

Odkrycie podważa ideę, iż otyłość polega tylko na spożywaniu zbyt dużej ilości kalorii, powiedział The Epoch Times Avery Zenker, zarejestrowany dietetyk w MyHealthTeam i EverFlex Fitness, który posiada tytuł magistra żywienia i nie był zaangażowany w badanie. Badanie podkreśla, w jaki sposób dodatki i przetwarzanie żywności wpływają na mózg w sposób, który sprzyja przejadaniu się.

"Kaloria to kaloria, ale rodzaj żywności, z której pochodzi, odgrywa znaczącą rolę w tym, jak jemy i ile jemy" – powiedział Zenker. "Myślę, iż jest to również pocieszenie dla ludzi, którzy słyszą, iż jeżeli czują się poza kontrolą w stosunku do ultra przetworzonej żywności, nie ma w nich nic złego".

Żywność ultraprzetworzona jest definiowana przez system klasyfikacji NOVA jako preparaty przemysłowe zawierające składniki, które nie są zwykle używane w domowej kuchni, takie jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, oleje, sól, stabilizatory, przeciwutleniacze i różne dodatki chemiczne.

Rosnąca liczba dowodów


Naukowcy zauważają, iż ich odkrycia, oprócz wcześniejszych badań, sugerują, iż nadszedł czas na działania regulacyjne.

Jedno z tych badań, z udziałem ponad 114 000 dorosłych Amerykanów i opublikowane w zeszłym roku w The BMJ, wykazało, iż spożycie UPF – w szczególności przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz cukru lub sztucznie słodzonych napojów – wiązało się z 4% wyższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i 8% wyższym ryzykiem zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych.

"Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę dowodów, zmniejszenie spożycia ultraprzetworzonej żywności i wzmocnienie standardów regulacyjnych w produkcji żywności może być kluczowym krokiem w kierunku zapewnienia lepszych wyników w zakresie zdrowia publicznego" – powiedział Kanyamibwa.

Zenker powiedział, iż nowe badanie jest zgodne z wieloma istniejącymi badaniami nad ultraprzetworzoną żywnością.

"Podczas gdy wcześniejsze badania konsekwentnie łączyły UPF z warunkami zdrowotnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe", powiedziała, "to badanie idzie dalej, badając bezpośrednie zmiany strukturalne w mózgu, szczególnie w regionach związanych z nagrodą, głodem i samoregulacją".

Zenker zauważył, iż UPF są często bogate w cukier, sód, tłuszcz i węglowodany oraz ubogie w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. "Wiemy, iż ta kombinacja ma tendencję do wiązania się z niekorzystnymi wynikami zdrowotnymi".

Naukowcy przyznali się do ograniczeń w swoim badaniu, zauważając, iż chociaż znaleźli powiązania między spożyciem UPF a zmianami w mózgu, nie mogą ostatecznie udowodnić związku przyczynowego. Rozmiary efektu były również stosunkowo niewielkie.

"Biorąc pod uwagę obserwacyjny charakter badania, nie możemy wykluczyć faktu, iż przetwarzanie żywności jest tylko częścią równania" – napisali autorzy badania. Kanyamibwa powiedział, iż udowodnienie związku przyczynowego będzie wymagało "dalszych dowodów podłużnych lub eksperymentalnych".



Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.zerohedge.com/

Idź do oryginalnego materiału