To było wydarzenie dla zainteresowanych innowacjami i bezpieczeństwem żywności.

2 dni temu
Zdjęcie: Fot. ŚODRModliszewice


Rolnicy, przedsiębiorcy, naukowcy i wszyscy zainteresowani wdrażaniem innowacji w rolnictwie wzięli w piątek, 11 kwietnia, udział w konferencji pod tytułem „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie” zorganizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Konferencja zgromadziła bardzo wielu słuchaczy.

– Konferencja dostarczyła słuchaczom bardzo wielu informacji, W trzech głównych modułach tematycznych zawarta została nowa wiedza. Jeden z nich dotyczył wykorzystania bakterii środowiskowych w przetwórstwie rolno-spożywczym. Prezentowaliśmy znaczenie tych bakterii i ich wykorzystanie w żywieniu człowieka. Bardzo interesującym modułem – jak mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚODR, były innowacje w ochronie sadów ekologicznych, które pod tym względem mają ogromne potrzeby, ze względu na małe możliwości ochrony przed małymi szkodnikami.

Fot. ŚODRModliszewice

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przybliżyli te innowacyjne metody ochrony w sadach jabłoniowych i gruszowych.

Jak mówiła dyrektor Pietrzak, kolejnym zagadnieniem był rozwój produkcji winiarskiej. Tutaj także naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego przedstawili wykorzystanie gazów obojętnych w produkcji win białych i różowych.

W konferencji wzięło udział wielu gości z instytutów badawczych na czele z dyrektorami tych instytutów, wykładowcami i partnerami ŚODR w projektach innowacyjnych. Byli goście z uczelni rolniczej, czyli Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ale także z Politechniki Świętokrzyskiej, Uniwersytetu Jana Kochanowskiego, kilkudziesięciu rolników z całego województwa, a także młodzież ze szkół rolniczych.

Fot. ŚODRModliszewice


Idź do oryginalnego materiału